[object Object]

André Kuipers komt naar het Nationaal Ruimtevaart Museum in Aviodrome

Het Nationaal Ruimtevaart Museum, gevestigd in Luchtvaartmuseum Aviodrome, organiseert op zaterdag 3 december een lezing over Plasma fysica onderzoek in de ruimte. In deze lezing zullen de resultaten van het ARGES experiment tijdens de DELTA missie van 2004 gedeeld worden.  

André Kuipers heeft uit de behoefte van Nederlandse instituten, universiteiten en bedrijven een aantal experimenten uitgevoerd tijdens de door Nederland georganiseerde de DELTA missie, de elfdaagse ruimtemissie naar het Internationaal ruimtestation in 2004. Een van deze experimenten was het ARGES experiment. Dit was een project op het gebied van energiezuinige verlichting en is ontwikkeld door de Technische Universiteit Eindhoven en Phillips. Het doel was om een bijdrage te leveren aan de ontwikkeling van energiezuinige verlichting met een hogere efficiëntie ten opzichte van de bestaande gasontladingslampen. Er werd een faciliteit ontworpen en gemaakt waarmee twintig lampen met verschillende gas samenstellingen werden geactiveerd bij oplopende voltage.

Proefmetingen in de ruimte
André Kuipers heeft met deze lampen tijdens de DELTA-missie proefmetingen gedaan in de ruimte. Het kon namelijk beter hier worden onderzocht dan op de aarde omdat de gassen in microzwaartekracht omstandigheden gelijkmatiger verdeeld zijn. Het onderzoek leverde een gunstig resultaat op waardoor de kosten voor straatverlichting in Nederland aanzienlijk lager werden. Naast dit financieel interessante onderzoek werden ook belangrijke wetenschappelijke resultaten behaald op het gebied van plasma fysica onderzoek. De gasontlading is namelijk een plasma-fysisch fenomeen.

Presentator
De lezing wordt gegeven door Gerrit Kroesen, de Princ
ipal Investigator van het experiment. Hij zal de resultaten van het onderzoek van destijds presenteren. Tegenwoordig is hij decaan van de afdeling Toegepaste Fysica aan de TU Eindhoven. Daarnaast komt ook André Kuipers naar de lezing en is er de mogelijkheid om aan hem vragen te stellen.

De lezing vindt plaats om 10.30 uur en de zaal gaat open om 10.00 uur. Het is alleen mogelijk om de lezing bij te wonen na aanmelding via de website van het Nationaal Ruimtevaart Museum en na betaling van de kosten van deelname. De lezing kost voor volwassenen zeven euro per persoon en voor kinderen tot en met elf jaar, vrienden van het NRM en voor NVR leden zijn de kosten 3,50 euro per persoon.

[object Object]

Meer lezen? En voortaan altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws en de laatste actualiteiten? Schrijf je dan